Fotografování Maturitních plesů

Již několikátým rokem se věnuji fotografování maturitních plesů a musím říct, že na to, jak se mi dříve fotit nechtěly, tak teď se na ně upřímně těším. Proč? Vysvětlím dále.

Než jsem šel fotit první maturitní ples, tak jsem měl obavy z mnoha věcí: kolik tam bude lidí? jaké bude světlo? budu vše stíhat? co když něco prošvihnu? a spousty dalších úvah. Ples proběhl v pořádku, fotky jsem odevzdal a maturanti byli nadšení a spokojení. Jejich spokojenost a reakci mi dodaly radost a důvěru. Postupně mi došlo, že je to podobné jako focení svateb. Každý ples má svůj harmonogram a mohu se předem na dané situace dobře připravit. Doposud jsem měl samé skvělé maturanty, se kterými byla bezproblémová komunikace a proto jsme třeba i přímo na místě řekli nějaké podstatné detaily, aby vše proběhlo podle představ obou stran k naší spokojenosti.

Ještě taková vsuvka. Fotografuji i maturitní tabla, při kterých se předem dobře seznámíme a následně setkání na plese je více osobní a přátelské, tudíž i výsledné fotky jsou takové živější :)

Proč se chci částečně zapojit do příprav? Protože Vy vidíte ples očima publika nebo maturantů, já na to koukám jako fotograf tak, abyste dostali krásnou vzpomínku na celý život. Jde mi o světlo, o to, jak budete přicházet, kudy, co na vás bude v ten moment svítit? Co bude za vámi? Bude to vypadat dobře? A co stužkování? Když budete stát na pódiu, bude tam prostor pro mě, abych se mohl pohybovat? Bude dobré světlo a pozadí? Tyto věci jsme spolu schopní vymyslet během několika minut, ale radost vám to bude dělat po zbytek života. Myslete na to :)

Běžně fotím tak, že přijdu dřív, ještě v době, kdy se maturanti oblékají nebo nacvičují tance. Všem se představím (pokud se neznáme třeba z focení maturitního tabla) a domluvíme si detaily. Podstatnou informací, kterou říkám vždy všem studentům, je, že pokud chcete mít jistojistě fotky třeba s rodinou a podobně, odchytněte si mě a já vás vyfotím. Nebo s kamarády a kýmkoliv. Stává se, že když je vás ve třídě třeba 20 nebo je více tříd, že nezvládnu zachytit všechny členy vaší rodiny. Na ples vám přijdou přátelé, hosté a spousty dalších lidí. Začne se tancovat, juchat a není v mých schopnostech poznat, kdo ke komu patří. Ačkoliv fotím momentky a snažím se jít systematicky po rodinách, nepodaří se to vždy. Další věcí je to, že ne každý se chce fotit nebo radovat se na parketu a tak sedí u stolu nebo je někde bokem a prostě není vidět. Ten na fotkách rozhodně bude minimálně.

Často spolupracuji s druhým fotografem, kterého zajišťuji v případě požadavku maturantů a také s kameramanem. Mám vytipované lidi, se kterými se dobře dělá a dosahují skvělé kvality. Všichni se sjednotíme, řekneme si průběh naší práce a začínáme :) Fotím celý průběh od začátku až po půlnoční předtančení. Po něm se loučím a odcházím :)

Tenhle sympaťák na fotce je Matěj a je naprosto úžasnej kameramástr. Fakt. Navíc naprostej pohodář, čímž dosahujeme perfektní spolupráce, rozumíme si tím pádem i dobře s vámi a navíc jsme fakt vtipní, takže o zábavu je taky postaráno. Ví přesně, co, kdy, kde a jak má udělat a navíc bere ohled na to, aby byl minimálně v záběru fotek, což dělám i já jemu naopak. Drýmtým jak fík :D

Co potom? Do měsíce dostanete upravené fotky pomocí online galerie, kde si je může kdokoliv stáhnout v plné kvalitě nebo kvalitě pro sociální sítě. Odkaz můžete poslat komukoliv. Kolik bude fotek? Přibližně 500-650 podle toho, kolik vás je a jak to frčí :D Mou hlavní prioritou je, abyste si ten večer naplno užili a k tomu získali vzpomínku, kterou vám nikdo nevezme.

takto vypadá online galerie, přes kterou dostanete své fotografie

Závěrem ještě zmíním bonusovou službu a to fotobudku od firmy Fotodroid, se kterou též velice rád spolupracuji. Jejich přístup a kvalita jsou nadmíru profesionální a na místě vám poskytnou fotografie z fotokoutku v perfektní kvalitě. Mají na výběr z velké škály pozadí a rekvizit a nebo třeba i green screen, kde si vyberete vlastní grafiku. Za mě top!

www.fotodroid.com

Takže pokud se rozhodujete, koho chcete mít na maturitním plese, neváhejte mě kontaktovat. S radostí budu s vámi a užijeme si to.

Previous
Previous

Jsem svatební fotograf pro vás?

Next
Next

Produktová fotografie v mém podání