Produktová fotografie v mém podání

Produktová fotografie je něco, co si dokážu představit úplně jinak, než jako položené předměty v ateliéru před barevným plátnem. Ačkoli i to je dobrý styl, já mám rád ten přirozenější. Co tím myslím?

Jako příklad mohu aktuálně poskytnout focení kolekce oblečení Babí léto, kterou vytvořila Stanislava Tóthová. Ušila dámské šaty a pánské oděvy. Mohli bychom to zakončit tím, že našla figurínu nebo modela, vyfotili jsme to a hotovo, účel to splní. Nebo to lze pojmout osobitě tak, aby to vyjádřilo něco z toho, kdo to stvořil. Pro druhou variantu se Stáňa rozhodla a na mně bylo, abych její představy zachytil a vystihl podstatu.

Takže co to obnášelo? Já opravdu “pouze” fotil. Stáňa sehnala výrobce kožených doplňků a kabelek, které by podtrhly její ideu a daly tomu správný nádech. Paní Petra Veselá poskytla několik kusů ze své dílny k zapůjčení. Dále sehnala boty od Urban Shepherd Boots. Klobouky slavné značky Stetson, které jí zapůjčil pražský obchůdek Cowboys and Indians. Chtělo to také šperky a ty rozhodně byly správnou volbou od Sylvie Majerové. Hotovo? Nene.. Dále byl zapotřebí prostor a my měli možnost fotit na ranči Eldorádo. Atmošku doplnil mužský model Šimon, který nás doprovodil parádní hrou na kytáru, ale ne obyčejnou, ale skládací kytaru značky Furcha, což je opravdu významný kousek. K doladění ještě objednala dezerty v růžové barvě od Pinkieboyz a závěrem kytici od úžasné Něžné Pivoňky z Karlových Varů.

Vše nachystáno a jdeme na to. Připravit techniku od Fujifilm a nažhavit svaly (nemám :D). Focení trvalo několik hodin kvůli převlékání a hledání míst, a nakonec vznikla spousta snímků. Věřím, že se díky této náročné práci podařilo vytvořit přesně takové produktové fotografie, jaké si Stáňa přála a třeba i něco víc, možná je z toho pro ni vzpomínka na celý život.

Možná vás napadá, že je tolik práce s focením “několika šatů” zbytečná. Ale upřímně, co je přidanou hodnotou? Co vás zaujme spíše? Když vidíte šaty na figuríně před bílým pozadím nebo když tomu oblečení dáte příběh? Každá má samozřejmě jiné preference a styl, ale podstata je u všeho stejná, nedělat za každou cenu jen sterilní produktovky, ale ukázat příběh a osobitost.

Jestli chcete i vy produktové fotografie, kontaktujte mě přes formulář.

Pokud se vám líbí moje práce, můžete mě sledovat i na mém Instagramu nebo Facebooku. Jestli mi chcete k tomuto tématu něco říct, napište mi, budu moc rád za zpětnou vazbu.

Previous
Previous

Fotografování Maturitních plesů

Next
Next

“Jedeme do Afriky”