Jsem svatební fotograf pro vás?

Nejspíš právě hledáte dodavatele služeb, kteří vám vytvoří nezapomenutelný svatební den. Ať už se jedná o účes, květiny, šaty nebo právě fotografie, každý se rozhoduje podle určitých kritérií a to je správně. Každý jsme jiný a máme různé možnosti, preference, styl a potřeby. Proto se pokusím nastínit co nejpřesněji to, jaký jsem svatební fotograf, abyste měli jistotu a vybrali dobře. Především je celý den pouze o vás a musí vše sedět do posledního detailu. Tento článek není snaha nalákat co nejvíce nevěst a ženichů k sobě a pak nenaplnit očekávání, ale pomoci dojít k správnému rozhodnutí tak, abyste měli vzpomínky po zbytek života podle vašich představ.

 

Kdo jsem? Jaký je můj přístup? Jaký styl mám rád?

Jsem naprosto obyčejný kluk z vesnice, který má rád světlo, radost, emoce a především lidi. Od dětství mě baví pozorovat věci kolem sebe a často toho vidím víc než ostatní. Proto jsem se začal zabývat focením, abych to, co vidím, mohl ukázat druhým a vytvořit autentický dokument. Jsem velmi komunikativní a takřka neustále vtipem oplývající, takže zábavu nepokazím. Již v pubertě jsem měl pocit, že musím pracovat na své povaze, aby se se mnou lidé cítili dobře a myslím, že díky empatii, komunikativnosti a přirozenosti se to daří a za to jsem rád. Předsudky jsou někde stranou, takže nemusíte mít strach, že si dělám ukvapené závěry z toho, že máte něco jinak než v katalogu nebo na pinterestu :D Nikdo z nás nežije život jako na Pinterestu, v klidu. Díky tomu, že moc rád naslouchám a snažím se lidi kolem sebe chápat, dokáži se přizpůsobit vaší náladě, komunikaci a zábavě. Musíte se cítit dobře a já nesmím vyčnívat a být vetřelec na svatbě :D

Výše uvedená slova bych shrnul jako popis, jakým vás budu doprovázet během celé vaší svatby :) Ale tím nekončím. Ve spojení s foťákem jde o kombinaci, jak dostat na papír ty nejlepší okamžiky, ty pravé emoce, krásné světlo nebo geometrické tvary budov, chytit významné rodinné momenty, ačkoliv jsme se o tom třeba vůbec nebavili a další.

Jo, tohle jsem já :D

Jak tedy fotím? Tak, že to prožívám s vámi. Jsem součástí, jsem vašim přítelem, jsem parťákem, pomáhám s průběhem a neustále sleduji, co se děje a chytám momenty. Nebudu vám organizovat každý krok a řídit vše, to ne. Nebudu vás nutit pózovat tak, že vám to bude nepříjemné a nepřirozené. Nebudu inscenovat situace, abyste měli krásnou pinterestovku, protože jí minulou sezónu měli přece všichni a vypadalo to parádně, jak ženicha vyhazovali do vzduchu :D Já se spíše snažím zachytit vaše reálné životy a situace, prostě takové, jakými jste skutečně a co máte rádi :)

Během těch šesti let jsem si také uvědomil hodnotu vyvolané fotografie. Ono totiž mít v mobilu tisíce fotek a videí je fakt parádička, zvlášť dnes, když jsou velké displaye a opravdu obrovská úložiště. No ale ten pocit, jako když držíte vyvolanou momentku na papíře, ten vám to prostě nedá. No a představte si, že těch fotek z celodenní svatby budete mít 100 a ne malinké 10x15cm, ale větší 13x19cm. To už je i docela váha, když to máte v ruce. Navíc krásně zabalené v krabičce a jsou to skutečné odkazy do budoucnosti. Je to přesně to, jak si za pár let sednete po večeři s rodinou a budete si povídat a probírat ty chvíle, vyprávět a smát se. A to díky tomu, že tam s vámi jsem a dám do toho maximum osobního přístupu, jako bych to dělal sám pro sebe.

Cenné jsou pro mě reference a ty mám na Google profilu nádherné, až to působí, že jsem si je koupil :D ale opravdu nekoupil a jsou to reálná vyjádření těch, se kterými jsem měl čest strávit den a stát se i přáteli. Pár na ukázku níže.

Možná budu jednou litovat, že jsem se oženil, ale rozhodně nikdy nebudu litovat toho, že jsem oslovil Petra, aby nám naši svatbu nafotil. :) Jeho přístup, pochopení a kreativita byla nad naše očekávání. Stal se přirozenou součástí naší svatby a ihned pochopil, jak bychom chtěli fotografie pojmout. Rozhodně mohu jenom doporučit. Jsem rád, že máme náš velký den tak hezky zachycený. Děkujeme!

Aleš Vašíček

Už nikdy víc...
Už nikdy víc bychom nerozmýšleli, koho pozvat na naši svatbu, aby nám ji nafotil, tedy za předpokladu, že bychom si to zopakovali.
Ale teď se vší vážností. Péťa slíbil, že fotografie budou tmavé, chápejte dramatické, že fotí reportážním stylem, a že tam bude pro nás. A vše co slíbil, splnil. Fotografie naší svatby vystihují krásné okamžiky i atmosféru, o které by poeta mohl říci, že byla nezapomenutelná, ale to je blbost, protože člověk zapomíná a z toho důvodu si tyto okamžiky dokumentuje.
Takže pokud ještě rozmýšlíte, zda si na focení vzít Péťu Kuželíka, nerozmýšlejte a nechte se nafotit jeho osobitým stylem.

Vladimír Hnízdil

Perfektní fotky a přátelský přístup. S manželem máme nádherné fotky ze svatby, které neomrzí. Péťa umí svým osobitým způsobem zachytit atmosféru okamžiku 👌🏼❤️

Tereza Čonková

 

Co za mou prací stojí?

Focení není jen pár hodin cvakání, jídlo grátis a zábava. Je to mnohem komplexnější. Kromě našeho přímého kontaktu to začalo tím, že jsem několik let věnoval studiu a praxi focení, budování jména, sbírání zkušeností, vytváření kontaktů a povědomí na sociálních sítí, marketing.

Ale společně začínáme tím, že se spojíme a domluvíme schůzku, na které probereme podstatné detaily ohledně celého dne a já si pečlivě poznamenávám. Při tom se vzájemně poznáváme v osobní rovině a jsem tak schopný lépe odhadnout, na co se pak zaměřovat a jak to ušít vám na míru. Tato komunikace se utvrzuje až do samotného svatebního dne, kdy den předem každého ujistím, že jsem v pořádku a se vším počítám :)

Než k tomu dojde, ve většině případů se dojedu předem podívat na místo, kde se vše odehrává. Chci mít jistotu a klid, že vše proběhne, jak má a já se budu moci zaměřovat pak na samotné prožitky a emoce a ne na hledání místa.

Dále k tomu všemu řeším často za sebe případnou náhradu, když by se mi něco třeba stalo a opravdu nebyla možnost se dostavit. Je to situace složitá a já bych rozhodně nechtěl, aby vás to zasáhlo a poškodilo, proto dělám i já sám jistá opatření. Vaše svatba je Nummero UNO!!

Den D je tady. Hlásím se ráno, že jsem ready a jedu za vámi. Jsem na místě raději dřív, abych měl čas a klid na případné změny. Popovídáme, dáme kávičku a jdu na to. Jsem u všeho a běhám, kam je potřeba. Přípravy, vítání hostů, výzdoba stolů, květiny, šaty, oblečení, děti, prstýnky, botky, pozvánky, … Prostě všechno, z čeho se svatba skládá. Jo a klidně se zasmějte, ale já mám rád ty retro postavičky na dortech nebo na stolech :D to mě dostává do kolen.

Všechno vyjmenované jsou jen části, ty další ještě přichází a přijdou. Jako celek je to podle mě ohromná zodpovědnost a mám vlastně jen jeden pokus na všechno. Nemůže se stát, že to nějak nestihnu nebo pokazím. Zkuste si představit sebe v zaměstnání, že byste měli na náročný úkol jen jeden jediný pokus a nikdy neměli šanci to opravit nebo udělat znovu. Takhle to je s vaší svatbou a plně si to uvědomuji. Už to nezopakujete kvůli tomu, že se mi porouchal foťák nebo poškodila karta. Nevrátíte první tanec. Nebudete kytici házet dvakrát a podobně.

Dofotil jsem celý den. Nyní nastává ta mnohem delší část. Zálohovat, stáhnout, třídit, upravit a předat fotografie. Když bych to měl přibližně odhadnout, tak mi jedna 12 hodinová svatba zabere přibližně dalších 45-60 hodin čistého času. Je to opravdu náročné, ale stojí to za výsledek.

V tento moment získáte odkaz na online galerii fotografií, které si můžete stáhnout, vybrat fotky k tisku nebo poslat komukoliv chcete.

Takto bude vypadat i vaše svatba online.

Máte vybrané fotky k tisku, “lajknete” v galerii a předávám k vyvolání. Balím do krásného balíčku a kontaktuji vás. Ideálně vám je předám do ruky a tím máme hotovo :)

 

Mohu vám s něčím pomoct?

Během tolika svateb a zážitků jsem nabral různé poznatky a poznal spousty skvělých dodavatelů a moc rád se s vámi podělím o kontakty.

Floristka - Něžná Pivoňka - Nikola Al Haboubi Florianová

Naprosto, ale naprosto dokonalé květiny. Její práce má výrazný přesah, protože se aktivně staví proti dovozu květin a jejich nezdravému pěstování tím, že sama vytvořila na Karlovarsku farmu, na které pěstuje naší krásnou květenu a pečuje o ni s láskou.

O své práci říká: “Uvěřila jsem, že mohu na stolech lidí vyměnit květiny z dovozu se smutnou minulostí za české kvítky z naší přírody překrásného Karlovarského kraje. Přála jsem si, aby lidé měli ve svých domovech květiny s příběhem, který znají od semínka.” a v rámci svateb: “Svatební kytice našich babiček vycházely z české přírody a tento styl přichází opět do módy. V každém ročním období dokážu připravit kouzelnou svatbu i pro nevěsty, které se rozhodnou vdávat za poletujících sněhových vloček. V tomto případě používám jehličnany, sušené květiny i traviny. Mají opravdu jedinečné kouzlo.”

Dokáže vyzdobit jakýkoliv prostor, uvázat přenádherné kytice a potěšit nejedno dámské srdíčko.

Něžná Pivoňka - zde je odkaz na její web

Šaty a zpěv - Stanislava Tóthová

Úchvatná umělkyně a tvůrkyně Stáňa. Vlastně nevím, co v jejím případě vyzdvihnout více, jestli je to zpěv v mnoha jazycích, intelekt, schopnost hrát na čelo nebo umělecká duše. Kecám, vím moc dobře. Ve všem vyniká a k tomu ušije takřka cokoliv, co si jen přejete. Navíc vám k tomu nabízí své zkušenosti a doporučí třeba i to, co vás by nenapadlo, ale bude to prostě lepší. Jo a že stojí těžkej majlant? NE. Rozhodně vás překvapí a oproti salónu můžete šaty od Stáni vesele nosit, protože vám je klidně po svatbě upraví.

Jakmile máte šaty, domluvte si třeba zpěv k obřadu a doprovod nebo po celý den svatby. Má kapelu, se kterou potěší vaše smysly.

Stanislava Tóthová - zde je odkaz na její web

 

Kadeřnice - AKA Adéla Kuželíková Kodetová

Nejen trendy účesy, ale i krásnou klasiku, která podtrhne kontext vaší osoby a svatby. Adéla je držitelkou několika prestižních ocenění v kadeřničině a účastnila se celosvětové soutěže, ve které postoupila mezi 10 nejlepších a jako jediná z České Republiky se do soutěže vůbec dostala. Její výtvory jsou šmrncovní, krásné a hlavně vám vydrží po celý den. Práci ukazuje na Instagramu, kde má i telefonní číslo, pro objednávku je ideální volat.

Adélky Instagram - zde je odkaz na její Instagram

 

Vizážistka - Tereza Kocábová

Hledáte tu pravou vizážistku? Jestli se chcete na 100% spolehnout, že to, co domluvíte, rozhodně bude, tak je Terka ta pravá. Její pověst ohledně kvality a spolehlivosti ji předchází a je to pravda. Jako reference by vás mohly zajímat její bohaté zkušenosti s prací v šoubyznysu, kdy se stará o vzhled různým herečkám a zpěvačkám nebo hudebním kapelám. Terka je rozhodně výhra!

Instagram Terezy Kocábové - zde je odkaz na její Instagram

 

DJ — Vojtěch Němec

Vojta, DJ, mladý a sympatický týpek, kterého pokaždé rád vidím. Kromě toho, že na svatbu přijde reprezentativně oblečený a má decentní pult, který vám nekazí celkovou výzdobu, tak taky výborně nastartuje nezapomenutelnou párty. Kde je Vojta, tam je tanec a zábava.

DJ Vojta - zde je odkaz na Vojtův Facebook

 

Sladké a slané dobroty - Koláč a chlebíček

Taky milujete takové ty malé pochutinky, jak ochutnáte a nejde skončit? Tak tohle jsou ony. Míša, autorka projektu, je neskonale šikovná s citem pro různé zajímavé kombinace chutí. Využívá poctivé ingredience a řekl bych, že to peče doslova s láskou :) Má příjemný výběr a je otevřená novým nápadům, takže vám rozhodně v ledasčem vyjde vstříc.

Koláč a Chlebíček - zde je odkaz na web

 

Kameraman - Matěj Blau

Tenhle chlapík má za sebou asi milion +1 svateb a jeho videa mají ten správný feel a vystihne přesně to, co nutně na videu ze svatby potřebujete. Na svých stránkách (odkaz níže) má spousty ukázek z jeho tvorby, doporučuji shlédnout.

Blau Film - zde je odkaz na jeho web

 

Závěr

Věřím, že se mi podařilo alespoň částečně nastínit, co taková svatba pro nás fotografy obnáší a také to, jak to mám já. Tento článek by vám měl pomoct nasměrovat se a ujasnit si, zda jsme pro sebe to pravé ořechové :D Aby to dobře fungovalo a byly spokojené obě strany.

Jestli jste dočetli až sem, jste opravdoví fanoušci a moc si toho vážím. Budu vděčný za jakoukoliv zpětnou vazbu buďto zde, pomocí sociálních sítí nebo klidně zavolejte a dáme někde kávu a probereme to osobně :)

 

Cena

To je velmi podstatná položka každého fotografa a já ji úmyslně nepíšu všude veřejně na první místo, protože chci, abychom se jako lidi všeobecně nerozhodovali na základě ceny, ale na základě pocitů, dojmů, jiných preferencí a pak řešili cenu. Proč? Protože si třeba často uvědomíme, že jsme ochotni jít dál nebo naopak, že nám nesedí více věcí. Dále je to také tak, že já, jakožto fotograf, když si dobře sednu se snoubenci, ale nemají třeba tak velký rozpočet, jsem schopný se domluvit na nějakém kompromisu, že třeba odebereme tištěné fotky a podobně. Je to o domluvě.

Teď cena:

První hodina focení - 7.500 Kč

Každá další započatá hodina focení - 2.000 Kč

Lze vymyslet různé jiné kombinace a varianty a jsem ochotný a otevřený normální lidské a slušné domluvě.

 

Děkuji za pozornost a pokud chcete vidět pravidelné nové příspěvky, sledujte můj instagram (odkaz nahoře vlevo).

Jestli se vám líbí má tvorba a chcete mě finančně podpořit, podívejte na můj profil na síti Ko-fi, kde jsem založil sbírku na foťák, který bych mohl mít 24h denně u sebe a zachytit každodenní události, jako je například příchod mého očekávaného mimiňáka :)

Děkuji.

Previous
Previous

Nejen těhotenské focení v Ateliéru

Next
Next

Fotografování Maturitních plesů